Beste ouders,

 

Met de feestdagen voor de deur sluiten wij met deze nieuwsbrief een goed 2014 af. Vol vertrouwen en vol energie gaan wij 2015 tegemoet ! We wensen vanaf deze plek iedereen het allerbeste voor 2015 !
Wat passeerde de afgelopen maand de revue ?

 • Oudercommissie 't Refrein wil zich graag aan de ouders voorstellen en in
  deze nieuwsbrief starten zij daarmee.
 • In de laatste week van januari vinden de 15 minuten gesprekjes plaats. De uitnodigingen daarvoor zijn via de groep uitgedeeld. Opgeven kan tot 1 januari via het antwoordstrookje.
 • Vanaf januari gaan onze pedagogen Lieske en Yvonne op de groepen actief aan de slag met activiteiten als ondersteuning van het team.
 • We zijn nog op zoek naar een ouder met een herkenbaar beroep en zonder podiumvrees om tijdens de Nationale Voorleesdagen voor te lezen aan onze peuters.
 • In deze nieuwsbrief even geen groep met de presentatie van hun kwaliteit maar een bijdrage van onze GROEN CEMENT metselaars die ons groene beleid bewaken.
 • Natasja is begin december bevallen van een gezonde zoon : Joris. Ze maken het samen goed !
 • Voor het bekijken van de foto's die elke dag gemaakt worden kunt u een inlogcode aanvragen per mail info@eigenwijs-ede.nl.
 • De knuffels van de kinderen op Tinkel en Tuba kunnen voortaan direkt in de mandjes in de sanitaire ruimte gedaan worden. Dan liggen ze binnen handbereik als uw kindje gaat slapen.
 • Iemand nodig van de groep ? Bel dan niet de kantoorlijn maar de ouderlijn 651626
 • In het voorjaar gaan we samen met 't Refrein een miniworkshop kinderEHBO aanbieden. Als u interesse heeft kunt u dat aangeven op de intekenlijsten op de whiteborden in de beide hallen.
 • Jennifer gaan de eerste week van janauri afscheid nemen op de groep om van haar verlof te gaan genieten. Tegen de zomer zal zij weer terug zijn.
 • We zijn nog een beetje aan het stoeien met het verkleinen van foto's voor de nieuwsbrieven en horen graag van u als u de brief niet goed binnenkrijgt.
 • Noteert u 12 september 2015 vast in uw agenda ! Die dag gaan we een feestje bouwen met u en de kinderen voor het 20 jarig bestaan van Eigen Wijs.
 • Op zaterdag 30 mei is er een OPEN DAG met medewerking van muziekcentrum Harlekijntje. Zeker ook de moeite waard !
 • De kerstman bezocht ons op 16 december met zijn arrenslee en voor alle groepen leuke cadeaus. Maar de ritjes in de arrenslee waren het leukst.
 • Kerstlunch peuters : 23 en 24 december
 • Het team sluit het jaar af met een door Banjo in gang gezette Kerstborrel op 24 december
van een onbekende ouder...... Joris.....zoon van Natasja
3 leidsters op BHV-cursus Lieske Stefanie en Rosanne ....... geslaagd voor de BHV-cursus, gefeliciteerd !

 

Oudercomissie leden stellen zich aan u voor :

Hoi,

Ik ben  Kim van Leeuwen, 33 jaar en woon samen met Patrick. Wij hebben een dochter, Fenna, die in mei 2012 geboren is, zij speelt 2 dagen per week met veel plezier op Banjo. En in maart wordt Fenna grote zus, haar broertje zal straks naar Tinkel gaan.

Als Fenna bij EigenWijs is, werk ik als diëtist in mijn eigen praktijk, ‘Voeding in de Praktijk’, met als hoofdlocatie Ede.

Ik behandel hier mensen in alle leeftijden met de meest uiteenlopende voedingsgerelateerde vragen/problemen. Hierbij kun je denken aan overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte, hoog cholesterol, maar ook het tegenovergestelde; ondergewicht en ondervoeding. Daarnaast ook bijvoorbeeld darmklachten, allergieën, eetstoornissen, COPD en kinderen met diverse voedingsproblemen. Heel erg afwisselend dus en dat maakt mijn werk het allerleukst. Iedereen is anders, dus geen gesprek is hetzelfde.

Ik vul mijn dagen met name met spreekuren, maar doe ook huisbezoeken, overleg met andere disciplines en geef voorlichtingen. En omdat het mijn eigen praktijk is, komt er natuurlijk ook een stuk administratie bij kijken.

Ik zit inmiddels een jaar bij de oudercommissie en heb mij aangemeld omdat ik graag meer betrokken wilde zijn bij de opvang waar Fenna het zo naar haar zin heeft. Vanwege mijn beroep denk ik graag mee over het voedingsbeleid, en daarnaast vind ik het leuk om dingen te organiseren. Dat zijn dus voor mij de redenen geweest om me aan te melden voor de oudercommissie.

Hoi,

Ik ben Jurgen Mulderij, 39 jaar oud en 7 jaar getrouwd met Nienke. We hebben twee lieve, maar zo af en toe ook ondeugende kinderen. Roos wordt januari 5 en Luuk wordt ook in januari alweer 3.

Ik ben werkzaam bij de gemeente Nieuwegein als senior projectleider. Dan zal je je misschien afvragen: ” Ja leuk, maar wat houdt dit dan nu in?” Ik leid diverse projecten in de openbare ruimte, je moet dan denken aan rioleringsprojecten, weg constructie, het laten bouwen van gebouwen en dergelijke. Dit werk doe ik al een jaar of 17. Dit betekent dan ook dat ik 4 dagen heen en weer rij naar Nieuwegein. De woensdag ben ik lekker thuis en heb ik mijn ‘Papadag’.

Ik merk aan Roos en Luuk dat zij het heel erg naar hun zin hebben bij Eigen Wijs, zij gaan de maandag en vrijdag naar Fidel en Toet. In eerste instantie ben ik in de oudercommissie gegaan om een kijkje achter de schermen te nemen, omdat onze kinderen toch 2 dagen in de week naar het kinderdagverblijf gaan. Nu is het alweer 3 jaar geleden dat ik me heb aangemeld en zie ik dat je als oudercommissie ook kunt meedenken en adviseren op verschillende onderwerpen en dit komt ten goede aan de kinderen.

In de volgende nieuwsbrief stellen weer 2 leden van "t Refrein zich voor

 

GROEN CEMENT

 

Op 27 februari heeft Eigen Wijs het keurmerk Groene kinderopvang gekregen als eerste kinderdagverblijf in de regio. Wat houdt dat nou eigenlijk precies in……..  Eigenlijk werken we op Eigen Wijs al heel lang op een groene manier dus daar veranderde niet zoveel aan. We zijn veel buiten en doen ook activiteiten buiten. We zaaien, poten en oogsten fruit en groenten.  Ruiken de geuren van kruiden in de tuin.  Gaan buiten op zoek naar insecten of halen diertjes binnen zoals kikkervisjes en wandelende takken. Maar het is natuurlijk ook heerlijk spelen in onze mooie tuin. Elk dagverblijf met dit groene keurmerk heeft 2 medewerkers die er verantwoordelijk voor zijn dat de groene werkwijze ook groen blijft, collega’s hierin ondersteunen en informatie hierover geven aan ouders. Bij ons op Eigen Wijs zijn dat Yvonne (Fidel) en Pascalle (Toet).

In deze nieuwsbrief willen we jullie alvast laten weten wat we o.a. voor een leuke dingen het afgelopen jaar hebben gedaan. (En voor leuke ideeën staan we altijd open, graag zelfs.)

Overzicht 2014

 

* moestuinbak aangeschaft. Hierin groeiden radijsjes, wortels en paprika. Vooral de wortels waren favoriet bij de kinderen.

* in kweekbakjes hebben we aardbei, tomaat en champignon gezaaid die in de vensterbank konden ontkiemen.

* egelhuisjes gemaakt

* bloembollen gepoot

* vogelvoerhangers gemaakt

* kikkervisjes, wandelende takken, en vissen op de groep.

* insecten bekijken in de tuin met insectenpotjes en loepen

* uitjes naar de hei, bos en museonder

* hutten bouwen in het bos

* modderdag

* knutselactiviteiten met natuurlijke materialen

* werken met de seizoenen

* speurtochten

* Roels Beestenboel met elk seizoen dieren op bezoek

* spelen met water en zand

* buiten spelen in alle seizoenen, dus ook in de regen

 

Groetjes Yvonne en Pascalle

 

 

Bij Banjo is groen soms erg .......  ..................NAT !

 

  Naar buiten met de baby’s.

 

Met de babygroep gaan we regelmatig wandelen. Ook bij de wat koudere temperaturen trekken we er graag op uit. Met  wat extra dekentjes liggen de kleintjes extra warm en beschut in de wagens.

Tijdens het wandelen vallen er best een aantal baby’s in slaap, terwijl de anderen lekker om zich heenkijken. We merken dat de frisse lucht, en het even weg zijn van de groep ontspanning geeft bij de baby’s

.

Zo zijn we onlangs, met de groep Tinkel, naar het bos gewandeld. Er lagen enorm veel bladeren en we besloten om de kinderen even uit de wagens te halen.

Zo konden ze zelf met de bladeren spelen en konden de ‘lopers’ de omgeving ontdekken.
Beneden in de babytuin is er ook veel te zien en te beleven; op de auto of de loopauto zitten of lekker meekijken in de wagen.

Ondertussen krijgen twee kleintjes de fles en komen er nieuwsgierige peuters kijken bij het raam.

 

FIDEL naar buiten

Bollen planten

Eerst even kijken hoe dat moet……

Samen een gat graven.   

Liggen ze zo goed……?

 

 

Sluitingsdagen 2015

 

In overleg met de oudercommissie zijn de sluitingsdagen 2015 als volgt vastgesteld:

vrijdag 15 mei gesloten (dag na Hemelvaart)

donderdag 24 dec sluiten we om 16.30

maandag 28 dec t/m 1 jan gesloten

 

Deze 5 sluitingsdagen worden niet in rekening gebracht. Wij berekenen 51 weken per jaar (per maand betaald u het jaarbedrag gedeeld door 12 maanden)

 

 

 

Peuter Sinterklaas avond.... Op elke groep een kleine activiteit
Samen patat eten Na afloop even bijkomen bij een Sintfilmpje

 

 

“Het kriebelt” 

“Kijk jongens, we hebben de komende twee weken logeervriendjes op de bso.” Petra zet een grote glazen bak op tafel en de kinderen komen om de beurt kijken. De eerste roept al snel, “ik zie helemaal niks, alleen maar takken en bladeren.” Kijk allemaal maar eens heel goed en zeg dan nog maar een keer wat je ziet. “Het is groen, klein, dun en het beweegt” roept Morris. Morris weet precies wat er in de bak zit, het zijn wandelende takken. Vandaag gaan we de wandelen takken vers eten geven. Dat is natuurlijk best wel spannend want de wandelende takken lopen heel snel alle kanten op! Er gaan snel een paar kinderen buiten klimop knippen, want dat is wat wandelende takken graag eten. Morris durft de takken wel uit de bak te halen zodat we alles even goed schoon kunnen maken. Morris pakt ze één voor één uit de bak en stopt ze in de emmer. De kinderen vinden het allemaal heel spannend. Hoe voelt dat Morris? “Het kriebelt en ze grijpen zichzelf goed vast aan mijn hand.” Morris is de held van de dag en alle kinderen kijken toe hoe Morris de takken eruit haalt. Nu kunnen we de oude bladeren eruit halen en de nieuwe schone bladeren er weer terug in doen. Daar kan Guus heel goed bij helpen en die zet de verse bladeren weer terug in de bak. Morris doet de takken weer terug in de bak. Kijk uit, want daar loopt er weer bijna eentje uit! Ruben vindt het zo spannend, die staat te springen naast de tafel. Wat een avontuur op Fidel en wat leuk om zoveel nieuwe dingen te leren over de natuur. Dit logeerpartijtje was heel geslaagd en misschien komen ze binnenkort wel weer een keertje logeren!

 

 

Als reactie op een onderzoek van Remko Enserink van het RIVM dat kinderen die in de kinderopvang zitten 2 x zo vaak ziek zijn ......

 

 

Kinderen die zwemmen? Meer kans op oorontsteking
Kinderen een huisdier? Meer kans op allergie
Kinderen en computers? Meer kans op overgewicht
Kinderen en internet? Meer kans op pesten
Kinderen en kinderopvang? Sociale, blije, goed ontwikkelde kinderen met af en toe een snotneus extra, maar die enorme weerstand opbouwen en vanaf hun basisschoolleeftijd bijna nooit meer ziek zijn 

 

 

 

Tuba in de babytuin