Beste ouders,

 

De lente begint al aardig te kriebelen. Tinkel heeft zelfs al gepicknickt afgelopen week!
Op verschillende groepen zijn al zaadjes geplant en opgekomen en op Fidel is al genoten van de eerste tuinkers op beschuitjes kaas.
Op Fidel is hard gewerkt een het schoendozenprojekt voor de kinderen in de Oekraine. Veel kinderen namen van huis spullen mee en Eigen Wijs heeft dat aangevuld met tandenborstels en tandpasta. Yvonne heeft ervoor gezorgd dat de dozen op de juiste lokatie kwamen vanwaar ze in vrachtwagens naar de Oekraine zijn vertrokken. We hopen later nog foto's te krijgen vanuit de Oekraine zodat de kinderen ook dat stukje nog mee krijgen.


Inmiddels hebben we afscheid genomen van Wendy en is Ellen gestart als nieuwe collega op Fidel. Ellen gaat voorlopig werken op maandag en donderdag.
Vanaf maandag 30 maart gaat Fieke Stoffels bij ons werken voor 4 ochtenden: maandag tot en met donderdag. Fieke heeft een licht verstandelijke beperking en zal vooral hulp bieden in de keuken. Fieke heeft 13 jaar gewerkt op een kinderdagverblijf. Door bezuinigingen moest zij daar helaas weg. Ze heeft erg veel zin om bij ons aan de slag te gaan, want werken onder de kinderen is wat zij het liefst doet.


We zijn al druk bezig om de personeelsplanning goed rond te krijgen voor de zomermaanden. Om te weten hoeveel inval nodig is, zou het fijn zijn als we van u doorkrijgen wanneer uw kind(eren) afwezig zijn in de zomer. Op de deuren hangen daarvoor formulieren, maar mailen mag ook : info@eigenwijs-ede.nl. Graag dan wel even de naam van uw kind erbij vermelden.
Voor Fidel krijgt u zoals gebruikelijk het rooster per mail.


Om de lente in te luiden zijn er op 2 april de hele dag kuikentjes op Eigen Wijs. Ook als uw kindje die dag niet op Eigen Wijs speelt, kunt u gerust even binnen lopen!
Muziekcentrum Harlekijntje heeft dinsdag 24 maart een workshop gegeven bij de baby's en peuters met als thema Pasen en Lente. Dat was weer een groot succes.


Enige weken geleden is het pad van het hek naar de voordeur vervangen door een wat stroevere steen. Met regen en sneeuw zal het nu minder glad zijn.
In de tuin gaan we binnenkort weer een poging doen de gazonnetjes groen te krijgen. De wilgentunnel en wilgenhut zijn al op orde. We hebben een vlonder aan laten brengen op de tunnel in de Fideltuin en in de peutertuin komt binnenkort een mini-zwier. Laat de zomer maar komen dus!

 

tunnel Fidel aangepast wilgentunnel peuterproof...?
Fidel naar paardenpension Soest uitstapje Fidel

 

Column van Steven Pint in Het Parool van 23 februari 2015
 
Bijna een goed plan...
 
Dit keer was het Diederik Samsom, maar hij was niet de eerste en hij zal ook zeker niet de laatste zijn. In 2010 was het bijvoorbeeld al de Onderwijsraad en in 2013 was het Asscher - toen nog wethouder in Amsterdam- maar dit keer mocht Samsom het doen: hij stelde deze maand voor om kinderen al met drie jaar verplicht naar school te laten gaan. Daarmee wordt de leerplicht voor kinderen vervroegd en dat zou goed zijn voor hun ontwikkeling. Maar dat niet alleen, ook zou daarmee de kloof tussen arm en rijk, kansarm en kansrijk en taalarm en taalrijk worden verkleind. En dat zou niet alleen voor de kinderen, maar voor iedereen beter zijn. En dat is het natuurlijk ook. En toch is het een slecht plan.
 
Volgens Samsom gaat het met name om het stimuleren van de zogenoemde niet-cognitieve vaardigheden. Dat betekent dat het gelukkig niet over het formele leren gaat, maar bijvoorbeeld over spelen, creativiteit, sociale vaardigheid en motorische ontwikkeling. Ook dat is een pak van mijn hart, want dat zijn inderdaad de fundamenten waarop alle latere cognitieve ontwikkeling is gebaseerd. Belangrijk dus. En toch is het nog steeds geen goed plan.
 
Er zijn veel gezinnen waarin niet genoeg gespeeld wordt, bijvoorbeeld omdat er eenvoudigweg geen speelgoed aanwezig is. Niet in alle geledingen van de maatschappij is speelgoed namelijk gemeengoed, terwijl het toch echt het spel is dat kinderen het best met de wereld laat kennismaken. Dus hoe vroeger hoe beter en in dit geval ook nog het liefst onder professionele pedagogische begeleiding. Uitstekend dus. Al blijft het plan van Samsom wel een slecht plan.
 
Maar het gaat niet alleen om spel. Een andere belangrijke factor is taal. Als je jonge kinderen in hun jonge jaren ergens mee in aanraking zou willen brengen, dan zijn het precies deze twee: spel en taal. Dus als kinderen in een niet speelse en taalarme omgeving opgroeien, dan moeten we daar met zijn allen als de wiedeweerga wat aan doen. Hulde dus wederom aan Samsom, die dit op de agenda zet. Al blijft zijn plan uiteindelijk natuurlijk wel een slecht plan.
 
Maar waarom is het dan een slecht plan? Welnu, we hebben in Nederland tienduizenden professionals die ieder minstens drie jaar naar school zijn geweest om juist al deze niet-cognitieve vaardigheden waar Samsom het over heeft bij jonge kinderen te stimuleren. Daar weten zij veel meer van dan in het onderwijs. We hebben miljoenen in deze professionals geinvesteerd en nu komt er een plan dat echt helemaal in hun straatje past en dan worden ze ineens door Samsom gepasseerd! Huh?
 
Geachte heer Samsom, niet-cognitieve ontwikkeling van het jonge kind is het expertisegebied van de Nederlandse kinderopvangbranche. Zet die daar dan ook gewoon voor in. Dan is het een goed plan.
 
Groet! Steven
zaaien.... ....verzorgen
jong geleerd..... ......oud gedaan

 

        

Vroeger kreeg je er een kusje op, tegenwoordig een protocol!

van de Nederlandse Orde van de Kinderopvang

 

 

 

 

 

 

Waarom zijn wij zo braaf?

 

De kinderopvang is 'braaf'. Een buschauffeur, trambestuurder, postbezorger, piloot of student komt gelijk voor haar of zijn vak op. Als er schade wordt aangebracht aan het beroep, de kwaliteit, de doelgroep, dan komen zij in actie, slaan een vuist en staan op de barricade. En wij....?
Blog De Orde - Waarom zijn wij zo braaf?

Er is een boel gemopper over kinderen die vanaf 3, of liever 2, al naar school moeten, een boel boe-geroep over de doorgeslagen controles van de GGD die écht niet bijdragen aan verbetering van de kwaliteit in de kinderopvang of alle andere acties vanuit Den Haag die gericht zijn op het zogenaamde 'verbeteren van de kinderopvang'. Onderzoeken naar ziektes bij jonge kinderen op een dagverblijf, onderzoeken naar hechting, naar speelgoed, naar mbo- personeel, hbo-personeel, volgsystemen, veiligheid, kwaliteit van het luchtklimaat in de locatie en wat men verder maar bedenken kan.

 

Alles wijst uit dat het zo verdomde slecht gaat in de kinderopvang, en de onderzoeken die aantonen dat kinderen bij mbo nét, zo niet beter, af zijn dan bij hbo-personeel, of dat kinderen die tijdens hun verblijf op een kindercentrum vanaf hun 4e levensjaar een enorme weerstand hebben opgebouwd, die worden snel in een "achteraf-lade" gepropt.

 

'Als iemand tijdig signaleert dat een kind zich op een bepaald vlak minder goed ontwikkelt, dan is het wel de pedagogisch medewerker'

 

Misschien komen ze nog wel een keer van pas, maar nu ligt het 'Den-Haag doel' anders. Reken-en taalonderwijs faalt al enige tijd en dus is de oplossing om kinderen sneller klaar te stomen voor onderwijs. De "andersom-wereld". Wij volgen niet het kind maar het kind volgt het systeem. Dus kom niet aan met: 'het is goed voor het kind', want het is niets anders dan dat kinderen moeten passen in het pakket wat bedacht is om uiteindelijk het onderwijsniveau weer op peil te krijgen.

 

Onzin trouwens dat kinderen in '0 klassen zich' zogenaamd spelenderwijs, beter ontwikkelen dan wanneer ze op een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf verblijven. Het is maar net welk onderzoek je wilt lezen en wilt geloven. Het is alleen maar waar en wanneer die onderzoeken gedaan zijn, door wie en bij wie.

 

Als er namelijk iemand snapt hoe het werkt bij kinderen van 0 tot 4 jaar, dan zijn het pedagogisch medewerkers! Als iemand tijdig signaleert dat een kind zich op een bepaald vlak minder goed ontwikkelt, dan is het wel de pedagogisch medewerker. En als er dan iemand gelijk inspringt op zo'n signaal, dan is het wel de pedagogisch medewerker. Want, niks 1 op 30 maar 2 op 12 kinderen!

 

Het vreemde is dat het merendeel van de mensen uit de kinderopvang een stuk van herkenning zal lezen in de tekst hierboven.

Maar, waarom zijn wij zo braaf? Een buschauffeur, trambestuurder, postbezorger, piloot of student komt gelijk voor haar of zijn vak op. Als er schade wordt aangebracht aan het beroep, de kwaliteit, de doelgroep, dan komen zij in actie, slaan een vuist en staan op de barricade. En wij, wij mopperen lekker door, met elkaar, met een twitterbericht of een sterke blog, maar daar blijft het bij! De 'brave kinderopvang' gelooft te weinig in zichzelf en daar waar zij goed in zijn.

 

Maak een vuist, bundel kracht, laat zien dat wij het verschil maken!

pret op Banjo activiteit met Lieske op Toet
geen lente nodig voor buiten eten... ...en ook een spelletje kan al snel buiten!

 

Biologische yoghurt met goji-bessen of een boterham met pindakaas?

 

13 maart 2015 - Geschreven door: Sanne van Bohemen

 

Recentelijk waarschuwde het Juliana Ziekenhuis in Den Haag dat het aantal ondervoede kinderen toeneemt door ‘superfood’. Daarnaast zijn we al langere tijd bekend met overgewicht en obesitas onder kinderen, die al op jonge leeftijd op dieet moeten. Kan kinderopvang hier een rol in spelen?

 

Voor veel ouders en kinderen zijn het ontbijt en het avondeten drukke en stressvolle momenten. Kinderen met onder- of overgewicht, gemakkelijke of kieskeurige eters; uitersten die de keuze voor bepaalde voeding niet altijd makkelijk maken. En in een maatschappij waar de gezondheidsrages (biologisch, ecologisch, super- of raw food etc.) elkaar in rap tempo opvolgen, worden de ‘simpele’ 2 ons groenten en 2 stuks fruit misschien weleens vergeten.

Dat het een uitdaging is om kinderen goed en gezond te laten eten, bewijst dit leuke filmpje:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2sEgIpCccbA

 

Variëren & ontdekken
In deze tijd wordt het misschien nog belangrijker dat kinderen (en ouders) bewust zijn van gezond én goed eten. Dat ze variëren met eten en andere producten ontdekken. Iets anders ervaren dan de standaard melk, brood, kaas of een stamppotje. En dat ze helpen bij de voorbereiding van de maaltijd, de tafel dekken, gezellig de dag doornemen en vervolgens de tafel afruimen en de afwas doen. Als kind heb ik dit altijd als zeer prettig ervaren. Dit waren echte rustmomenten, waarbij de dag werd doorgenomen. Nu nog steeds neem ik voor koken en gezond eten de tijd.

 

Begin een moestuin
Kinderopvangorganisaties en gastouders kunnen hier een rol in vervullen. Velen doen dat ook. Op veel locaties beginnen kinderen de dag met een goed ontbijt en wordt er in de middag of avond een warme maaltijd aangeboden. Of kunnen ouders een warme maaltijd mee naar huis nemen. Onder andere Kober Groep biedt dit sinds kort aan. Andere organisaties, zoals Forte Kinderopvang, organiseren themabijeenkomsten om ouders te informeren over voeding. Nog een idee: kinderen meenemen naar de boerderij, de molen of begin een moestuin! Hoe blij was ik als kind toen ik vanuit mijn eigen (school)tuintje de eerste aardappelen mee naar huis nam.

Gezond én goed eten; het is allemaal niet zo makkelijk, maar kinderen en ouders er bewust van en enthousiast voor maken, is een goed begin!

SAMEN spelen, genieten, krachten meten.... elkaar helpen.....gaat ook SAMEN
SAMEN taart maken SAMEN naar muziek luisteren

 

 

Om over na te denken.....

 

http://t.co/ra1tPWQJLi

 

Dozen versieren voor Oekraine klaar om op weg te gaan naar Oekraine
Hutten bouwen is ook leuk opTuba Carnaval op Tuba

 

 WERKPLAN

 IK MIS

HET HOOFDSTUK TOEVAL

  

Afbeeldingsresultaat voor loesje spreuk

 

uitstapje Tinkel muziekles op Tinkel....
Het zand ergens anders is nog leuker! Als baby heerlijk in de peutertuin

 

 

Denkt u eraan dat als u een plek op onze BSO wilt, dat u dan uw peuter daarvoor moet aanmelden? Aanmelden kan vanaf 3,5 jaar via het online inschrijfformulier op onze site : www.eigenwijs-ede.nl. Op dit moment is er op ma-di-do een kleine wachtlijst.

 

 

Op 27 april is het Koningsdag en is Eigen Wijs gesloten (CAO-dag)

 

 

Vrijdag 15 mei (de dag na Hemelvaart) is Eigen Wijs gesloten
(een van de 5 dagen die u niet betaalt)

 

 

Per 1 april wordt de code van hek en toegangsdeuren gewijzigd!

 

 

Oudercommissie ´t Refrein zoekt nog nieuwe leden. Heeft u interesse laat het mij weten per mail : info@eigenwijs-ede.nl

 

 

Het feest voor ons 20 jarig bestaan zal plaatsvinden op zaterdag 12 september van 10 tot 13 uur. Houdt u die ochtend vrij ?!

 

 

Voor het feest op 12 september zoeken we nog wat statafels, heeft iemand die te leen voor ons? We zoeken ook nog sky tubes voor de aankleding, misschien kan iemand die bij zijn of haar bedrijf lenen voor ons?

Sky Tube Rood

 

Meer van de leuke foto's zien die we maken?
Vraag de inlogcode aan per mail : info@eigenwijs-ede.nl
(graag met vermelding van de naam van uw kind)

 

 

Regelmatig bellen ouders die een pm-er nodig hebben de kantoorlijn. Wilt u in die gevallen de ouderlijn bellen? Dat nummer staat nergens geregistreerd en is dus handig om op te slaan in uw telefoon.

Ouderlijnnummer : 0318-651626

 

 

In oktober 2014 zijn we gestart met de 3+ groep. Door ervaringen uit het verleden weten we dat het werken met een 3+ groep de voorkeur heeft boven het toevoegen van een 3de pedagogisch medewerker aan de peutergroep. De 3+ groep gaat dan ook open op het moment dat een of meer peutergroepen boven het aantal kinderen komt dat toegestaan is met 2 pedagogisch medewerkers.
De 3+ pm-er formeert een groepje van peuters uit alle 3 de groepen en gaat met hen naar de ruimte van Fidel. U kunt als ouder wel of geen toestemming hiervoor geven en er wordt ook elke keer aan de kinderen zelf gevraagd of ze mee willen. Omdat er een pm-er alleen werkt kunnen niet alle 3+ kinderen mee en kijken de pm-ers zelf welke kinderen mee gaan. Daarbij zorgen zij ervoor dat alle kinderen evenveel aan de beurt komen. Met dit groepje kinderen kunnen heel gerichte activiteiten gedaan worden die passen bij hun leeftijd. Maar alleen al het spelen in de Fidel ruimte en Fidel tuin is een feest en uitdaging op zich! Rond de klok van 15 uur komen natuurlijk ook de Fidel kinderen en gaat de 3+ groep meestal in de speelzaal spelen.
Op dinsdag heeft Vanessa het van Denise overgenomen (zij gaat wat meer op de babygroepen werken) en op donderdag draait Yvonne de 3+ groep. 

 

Hoe overleef je in een krimpmarkt?

 

De vraag naar kinderopvang neemt helaas ook nu nog af. Sommige organisaties lijken die vraaguitval makkelijker te overleven dan andere. Hoe doen zij dat?

 

 

Deze kop van een artikel uit het vaktijdschrift kinderopvang las ik voor aan mijn 15 jarige zoon. Zijn antwoord was zeer pakkend : "gewoon Eigen Wijs zijn!"

Marjoes

 

 

 

Van Kennislink.nl : ’s winters moet je je warm aankleden, anders word je ziek?

 

door Elles Lalieu

In de winter naar buiten voor een lekkere wandeling? Prima, maar dan kun je niet zonder sjaal, muts en handschoenen; anders word je ziek. Een reactie van overbezorgde ouders of zit hier een kern van waarheid in?

“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”

 

Kleine druppeltjes

 

Verkoudheidsvirussen en het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, zijn in staat om onze luchtwegen binnen te dringen. Eenmaal binnen begint de productie van nieuwe virusdeeltjes en worden we ziek. Iemand die besmet is, heeft daar echter niet alleen zelf last van. Hij of zij gaat ook kleine druppeltjes met virusdeeltjes uitniezen of hoesten. Deze kleine druppeltjes komen terecht in de lucht en kunnen zo in de luchtwegen van andere mensen terecht komen. Die gezonde mensen kunnen dan ook ziek worden, gaan op hun beurt virusdeeltjes uitniezen en op die manier verspreidt het virus zich steeds verder.

 

Naar de manier waarop verkoudsvirussen en het griepvrius te werk gaan is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en we weten dus vrij precies hoe we ziek worden. Hoe komt het dan dat we nog steeds denken dat kou de oorzaak is van verkoudheid en griep? Wilschut begrijpt wel waar deze hardnekkige mythe vandaan komt. “In deze tijd van het jaar, als het kouder wordt, zijn er steeds meer mensen die door verkoudheid of griep geveld worden. Een link tussen deze ziekten en de dalende temperatuur is dan makkelijk gelegd”, zegt hij.

Ook al is het dus waar dat er in de herfst en winter meer verkoudheid en griep voorkomt dan in de zomer, volgens Wilschut heeft dat niet zozeer met de kou te maken maar meer met ons eigen gedrag. “In deze periode zitten we veel vaker in afgesloten ruimten bij elkaar. Denk maar eens aan scholen. In klaslokalen wordt, vanwege de kou, nu veel minder geventileerd dan in de zomer. Wanneer mensen dicht op elkaar zitten, in een slecht geventileerde ruimte, is de kans dat virussen worden overgedragen veel groter.” Kinderen raken op school makkelijk besmet, nemen het virus mee naar huis, en zo worden steeds meer mensen ziek.

 

Verminderde weerstand

 

Virussen zijn dus de boosdoeners waar je ziek van wordt, maar toch is kou niet helemaal onschuldig. Iemand die het koud heeft is namelijk vatbaarder voor een infectie dan iemand die uit voorzorg een warme trui heeft aangetrokken. Daar zijn volgens Wilschut twee redenen voor. De eerste is vrij logisch. “Wie bij kou slecht gekleed gaat, heeft over het algemeen een wat verminderde weerstand omdat het lichaam alle zeilen bij moet zetten om warm te blijven”, legt Wilschut uit.

De tweede verklaring zit iets ingewikkelder in elkaar. Wilschut: “In de luchtwegen, waar ziekmakende virussen binnendringen, liggen bloedvaten. Als je het koud hebt, vernauwen deze bloedvaten zich,. Daardoor is de toevoer van lymfocyten, een speciaal soort afweercellen, naar de luchtwegen verminderd en hebben virussen dus meer gelegenheid om zich te vermenigvuldigen.”