Beste ouders,

 

Zoals elke maand weer veel leuke activiteiten gedaan met de kinderen op alle groepen :

  • muziekcentrum Harlekijntje was er op 6 en 13 oktober om muziekles te geven aan de baby en peutergroepen
  • in september was RoelsBeestenboel er met de pony en een ezel
  • op zaterdag 11 oktober zijn Tinkel en Tuba wezen snoezelen op 's Heerenloo
  • Fidel deed in de herfstvakantie allerlei leuke herfstactiviteiten en maakte een uitstapje naar Kwintelooijen en het Land van Jan Klaassen (samen met Toet)

Ook met het team zijn  we weer volop aan de slag geweest. We hebben het ontruimen van het pand afgelopen maand onder de loep genomen. In serie van 4 oefeningen met elke keer 2 weken ertussen oefenen we samen met de brandweer Ede hoe we het best kunnen ontruimen in geval van nood. We oefenden altijd al 2x per jaar. In het nieuwe pand hadden we dat wat opgehoogd omdat alles nieuw is. Misschien heeft uw kind er al over verteld, want bij elke oefening gaat het alarm af.......ai dat gaat best hard !
In november gaan nog 3 teamleden de cursus BHV volgen voor nog meer veiligheid. Acht mensen van het team zijn al in het bezit van een BHV diploma en elk jaar doen we op onze eigen lokatie de herhalingscursus.
In oktober hebben met het team in de vorm van workshops een verdieping gedaan over waarom je activiteiten doet met kinderen, maar ook wat je doet en waarom je dat doet. Lieske heeft als pedagoog hier inhoud aan gegeven. In een andere workshop stonden we samen met Yvonne stil bij ongewenst gedrag, hoe kun je dat voor zijn en wat doe je ermee. Wat begrijpt een kind op welke leeftijd van oorzaak en gevolg?
Als team zijn we ook nog gezellig uit eten geweest voor het afscheid van Roos....emotioneel maar goed !

 

Wat staat er op de planning :

  • ouderavond kinderEHBO dinsdag 4 november (inschrijving gesloten)
  • Sinterklaasavond 3+ peuters maandag 1 december (op uitnodiging)
  • team bijscholing kinderEHBO november
  • team kerstborrel december
  • bezoek Kerstman met arrenslee en rendier op dinsdag 16 december 15-17 uur
  • Fidel gymlessen 20 nov tot 5 febr op donderdag

Vanaf deze nieuwsbrief hebben we elke maand een nieuwe rubriek waarin een groep zichzelf presenteert aan de hand van een kwaliteit van de groep. De groep doet dit in samenwerking met Yvonne. Zij is bijna afgestudeerd in pedagogiek en probeert samen met het team de vaak onbewuste kwaliteiten naar boven te halen en om te zetten in bewuste kwaliteiten.
Banjo heeft de vuurdoop !
Aan het team hebben we weer een nieuwe invalster toegevoegd, haar naam is Denise Jager. Zij heeft al een aantal jaren ervaring maar door reorganisatie op haar huidige dagverblijf niet veel uren meer. U komt haar vast tegen binnenkort. We proberen onder de vele invalsters die we nu hebben de beschikbare invaluren te verdelen. Helaas betekent dat dat u en de kinderen veel gezichten zien. Toch kiezen we hier bewust voor omdat we veel zwangeren in het team hebben op dit moment. Zij moeten straks allemaal goed vervangen worden in hun verlof. Daarvoor is het nodig dat de invalsters nu al regelmatig werken zodat ze iedereen leren kennen en wij hen natuurlijk ook !
Op Toet zou Nathalie Stork stage gaan lopen, zij is helaas op dit moment geveld door de ziekte van Pfeiffer. We hopen dat zij in de loop van het schooljaar haar stage weer kan oppakken.
En als laatste mededeling : Josien is in blijde verwachting !

 

 

 

Afscheid van Roos We zullen Roos en haar memoblaadjes missen...
Jongste Fidel-kids naar gym met Lieske en Kelly Soms willen de oudste kinderen mee om te helpen

 

Beleid ruil en extra dagen

Kinderopvang

 

Met het verder digitaliseren van onze planning is ook het ruilsysteem wat verruimd. In de planning op de groepen wordt nu automatisch bijgehouden of u nog een dag of dagdeel tegoed heeft om in te zetten voor een ruildag. U kunt een gemiste dag (of dagdeel = een ochtend of middag) ruilen een maand voor de gemiste dag tot 2 maanden erna. Daarna vervalt de dag automatisch. Op de dag die u wilt inzetten als ruildag moet natuurlijk wel plek zijn. U kunt dit op de groep van uw kind navragen.
Soms kan ruilen niet omdat dat niet past binnen de huidige personeelsbezetting, maar kan uw kindje die dag wel komen als u de dag betaalt. Op dat moment kunnen we namelijk extra personeel inzetten (als de aanvraag tenminste op tijd is om dat nog te kunnen regelen)

 

Buitenschoolse opvang

 

Ook op de BSO kunnen onder dezelfde voorwaarden ruildagen ingezet worden. Dit wordt handmatig bijgehouden, omdat we hier te maken hebben met schooldagen van 4 uur en vakantiedagen van 11 uur.
Op de door uw school aangemerkte vakantiedagen is de BSO open en zit dat ook al in uw contract verwerkt. Studiedagen zitten niet in het contract en zijn ook altijd extra uren (7 uur omdat u al betaalt voor 4 uur die dag). U kunt geen ruildag inzetten op een studiedag omdat we niet open zijn en dus altijd extra personeel moeten inzetten.
Op een studiedag gaan we open als er 4 aanmeldingen zijn. We benaderen ouders niet pro-actief bij studiedagen, omdat alle scholen andere studiedagen hebben.

 

Bolderkar te koop

Wegens aanschaf van een nieuwe bolderkar is deze bolderkar te koop.

Wie biedt ?

Plaats voor 6 peuters.

                                                                                                                                                                                                          

 

 

Uw kind JARIG binnenkort ?

 

Traktatie beleid Fidel aangepast !

 

Graag willen wij per 1 november een proef starten met een nieuwe manier van trakteren op Fidel. Om ons fruitmoment ook fruitmoment te houden en omdat we merken dat er soms gewoon teveel en/of ongezond getrakteerd wordt, gaan we de komende maanden het anders aanpakken.
Kinderen die hun verjaardag willen vieren op Fidel mogen GEEN eigen traktatie meer meebrengen. Eigen Wijs heeft kleine hebbedingetjes aangeschaft. De jarige mag uit onze collectie een keuze maken en daarmee een opgepimpt in vakken verdeeld dienblad vullen. Met dat blad mag de jarige 'trakteren'. Natuurlijk blijft de rest van het feest zoals het was, gewoon op de stoel, feestmuts op en zingen maar ! In het voorjaar evalueren we deze aanpak en laten u weten of we ermee doorgaan. En natuurlijk zijn we benieuwd naar de reactie van u als ouder. Laat het de groep of mij weten !

 

 

Trakteren in de kinderopvang

 

Ook het traktatie beleid bij de peuters en baby's willen we graag weer even onder de aandacht brengen. Samen met Kim van Leeuwen - dietiste en lid van onze oudercommissie - hebben we een flyer gemaakt met daarin hoe wij graag de traktaties willen zien. De flyer wordt uitgedeeld tijdens intake gesprekken en is voor huidige ouders binnenkort op de site te zien. Maar opvragen per mail mag natuurlijk ook  !

 

 

Hoezo kunnen baby's niet samenwerken ? Speelgoed nodig......?
Muziek met Harlekijntje En ja....ook de allerjongsten genieten daarvan

 

 

Fidel en opruimen

 

Een klein verzoek van het Fidel-team......
We merken dat als kinderen opgehaald worden zij meestal nog volop aan het spelen zijn. Gelukkig maar !
Maar na het spelen hoort opruimen en dat wordt nogal eens vergeten, waardoor er na afloop van een dag nog veel werk is om alles weer op zijn plek te krijgen.

Komende periode gaan we met de kinderen hier afspraken over maken. Naar huis ? Eerst even opruimen waarmee je bezig was. Het zou fijn zijn als u als ouder hier uw bijdrage aan kunt leveren !

Alvast bedankt namens Kelly Lieske Petra Yvonne en Wendy !
 

Banjo naar de échte gymzaal Stoer....!
Kwintelooijen Fidel maakt egelhuisjes voor in de tuin

 

Wijziging uurprijzen

 

Per januari 2015 zullen de uurprijzen weer aangepast worden. U krijgt daarover binnenkort bericht.

 

 

PRESENTATIE BANJO

 

Inspelen op de behoefte en fantasiewereld van het kind.

 

Hoera een baby varken!

's Morgens krijgen we een knuffelvarken van Marjoes. De grote jongens spelen in de poppenhoek en vertellen enthousiast dat er een baby geboren is. Ze leggen het varken in het poppenbedje en lezen hem een verhaaltje voor. “Sssst hij slaapt”. Als we aan tafel gaan voor het fruit eten moet ook het varken aan tafel. Hij krijgt een eigen beker waar zogenaamd sap in zit, zodat ze het varken ook drinken kunnen geven. De kinderen komen met het idee dat er een feestje gevierd moet worden voor het geboren varken.

“Wat hoort er allemaal bij een feestje jongens?” Taart, slingers, cadeautjes” roepen de kinderen enthousiast. Zo gezegd zo gedaan. We bakken een echte taart met de kinderen. Het wordt een appeltaart. Samen pakken we alle ingrediënten uit de keuken. De kinderen helpen mee met het snijden van de appels. Nu moet de taart nog in de oven. Vanmiddag na het slaapje gaan we het feestje vieren. Als de taart in de oven staat gaan we nog even buiten spelen. Ook het varken moet mee buiten spelen. “Hoe gaan we dat dan doen jongens, want een baby kan nog niet zelf lopen?” De kinderen komen met het idee om een kinderwagen mee naar buiten te nemen. Het varken wordt rond gereden en af en toe komen er tissues bij voor een snottebel en soms wat spuug. Als we een broodje gaan eten krijgt ook het varken een broodje. Dan is het tijd om te gaan slapen. Ook voor het varken.

Als iedereen weer wakker wordt is de taart ook klaar. Er wordt gezongen voor het varken en het cadeau wordt gegeven met een dikke kus. Daarna smullen we met zijn allen van de zelfgemaakte appeltaart.

Wat gebeurt er veel op zo'n dag vol fantasiespel !!

zorgen voor een ander en immitatiespel

 

fantasiespel (doen alsof)

 

meespelen en communicatie

 

probleemoplossend denken en ontwikkelen van empathie

 

inleven in en zorgen voor een ander

 

 

 

Voor het eerst doen alsof en fantasiespel spelen

 

Uit een groot aantal onderzoeken uitgevoerd in de afgelopen dertig jaar blijkt dat kinderen normaliter op zijn laatst in de tweede helft van het tweede levensjaar, in hun spel kunnen gaan doen alsof. Bijvoorbeeld kunnen doen alsof ze uit een speelgoed pot thee of koffie in een kopje schenken, vervolgens kunnen doen alsof ze uit het (feitelijk) lege kopje drinken, enzovoorts. Het oefenen door middel van spel in kunnen doen alsof en fantasie is belangrijk voor de ontwikkeling van empathie (het vermogen om je in anderen in te leven), van creativiteit en probleemoplossend denken op latere leeftijd.

 

Rol van de leidster tijdens fantasiespel

 

Enthousiast meespelen met het kind

Zelf ook weer even kind zijn

Aanvullen en doorvragen tijdens het communiceren

Inleven in de fantasiewereld van het kind

Inspelen op de behoefte van het kind

 

Gymen in de hal Concentratie bij de poppenkast
Genieten Samenwerken

 

FOTO's

Meer van die leuke foto's zijn te zien op het afgeschermde deel op onze site : www.eigenwijs-ede.nl

Nog geen inlogcode ? Mail me even : info@eigenwijs-ede.nl